Tedere liefde en sterke gehechtheid van haar dochter aan moeder heeft een achterkant – het onvermogen om haar leven te leiden, al volwassen worden. Gestalt-therapeut geeft commentaar op het verhaal van de 38-jarige Christina, die nog steeds met haar moeder naar een gynaecoloog gaat en de details van een intiem leven met haar man niet kan verbergen.

We woonden met ons drieën.

Het gebeurde zo dat ik het tweede en meest geliefde kind in het gezin ben. De oudere zus ontsnapte uit het huis van ongeveer vijftien jaar. Ze leefde afzonderlijk, huurde een kamer, toen trouwde ze op 21 -jarige leeftijd en vertrok ze voor haar man. En we bleven drie drie: ik, moeder en oma.

Ik ben een mooi meisje, en daarom waren en zijn fans altijd. Altijd, maar niet lang. Zodra Igor of Volodya het huis binnenkwam, ging mijn moeder op de tafel en zei toen: “Wel, zoon -in -law, mijn moeder -in -law Fed You Delicious?»En toen was ik pas 16 jaar oud. “Toekomstige echtgenoot” leek uit te blazen, en ik zag hem niet meer.

Nadat ik het instituut was binnengekomen, ontmoette ik verschillende mannen. Mam wilde niet dat ik bij hen bleef in een hotel en stond erop dat we bij ons in slaap waren. Moeder en grootmoeder sliepen in dezelfde kamer en we probeerden in een ander te “slapen”. Al snel verdwenen deze mannen en legden ze volgens sms uit dat ze niet “met mijn moeder konden slapen”.

Na het instituut kreeg ik een goede baan, er verscheen geld. Maar zodra ik begon te praten over het feit dat ik een appartement wilde huren, deed mijn moeder ‘vreselijke ogen’ en plaagde me in stilte. En zodra ze ontsnapte: ‘Je gaat weg en waar we voor zullen leven?!»De optie is dat ik zal vertrekken en op afstand zal helpen, mijn moeder” verbannen “:” Je zegt het alleen, en je zult vertrekken en ons gooien!”Ik vond niet wat ik moest bezwaar maken, want toen wilde ik echt stoppen en rennen. Niet om minstens een week te zien.

En … ik bleef weer bij mijn moeder. Ik zou uiterlijk 23 uur thuis kunnen komen. Naar een restaurant met vriendinnen? “Duur, en je komt laat” … trouwens, mijn moeder had mijn salariskaart zodat ze ‘s avonds niet zouden worden aangevallen en niet beroofd. Elke ochtend vroeg ze hoeveel ze voor mij zou nemen voor morgen, waarom en wat? Ik heb zelf gekocht wat ik nodig had (op dat moment ging ze naar de apotheek, zoals een supermarkt) en vond het niet nodig om te vragen of het mogelijk was om geld op te nemen. Van mijn kaart.

Een rijke bruiloft

En toch was er een man die onmiddellijk zei: “We gaan weg”. Dat wil zeggen, ik ga van mijn familieleden. Ik huurde een appartement omdat zijn inkomsten bijna nul waren en onze “navelstreng” enigszins uitgestrekt met mijn moeder. Hoeveel tranen waren, hoe ze bad om een ​​appartement te huren, tenminste in de buurt! Maar ik verzette me. Mijn appartement bevindt zich aan de andere kant van de stad en mijn moeder is er nog nooit geweest: ik ben erin geslaagd om een ​​geheim adres te houden.

We zouden waarschijnlijk nog lang en gelukkig bij Valera blijven wonen, maar familieleden (lees, moeder) wilden een bruiloft. Ja, zoals niet erger dan de dochter van haar dochter. “En op wiens account een banket?»Voor de mijne natuurlijk. Ik heb alles betaald, en we zijn luid en prachtig getrouwd. En 6 maanden na de bruiloft gingen ze uit elkaar – ze gingen gewoon uit elkaar, erectiepil bestellen omdat hij beledigd was dat ik veel werkte en verhuisde. Ik heb achtergelaten met de auto, die ik hem op krediet kocht.

Ik wist niet zeker of dit het einde is. Ik smeekte hem om terug te keren en beschouwde de ruzie dom, maar mijn moeder verzekerde dat het niet de moeite waard was om te wachten, – mijn vriend stuurde haar een foto van Instagram (een extremistische organisatie verboden in Rusland), waar hij met een meisje in mijn auto zit. Moeder zelf belde haar man en zei dat hij een SUV moest meenemen of een lening opnieuw moest registreren, en bleef vervolgens herhalen over een scheiding totdat ik het opgaf.

Nu heb ik een andere echtgenoot, Alexei, met wie ik ook een “rijk” bruiloft speelde. En bijna onmiddellijk besefte ik dat ik niet klaar was om zijn hele leven met deze persoon te leven: hij drinkt vaak en gebeurt dan nogal onbeleefd. We ruzie, ik ga regelmatig scheiden, en mijn moeder, nadat ik erover heb gehoord, roept meteen “een ambulance op”. Het is al 4 jaar aan de gang.

In gesprekken met mij noemt mijn moeder Alexei ‘geit’, het is lief en vriendelijk tegen hem. Een keer per maand wijs ik een fatsoenlijk bedrag “voor het leven” aan haar toe, en het onderwerp geld lijkt gesloten te zijn. Nu heeft ze mijn gedetailleerde verhalen nodig over hoe de dag is verlopen en “wat is Alexey daar”. Ik had niets om honderd keer te delen, maar het blijkt op de een of andere manier dat ze alles over mij weet. Zelfs welke problemen mijn man in seks ervaart, weet ze. Wat is er, ik ga met haar naar de gynaecoloog!

Onlangs heb ik geprobeerd haar niet te bellen, maar alleen om alleen te schrijven in Votsap: “Ik arriveerde”, “al thuis”. Zodra we ergens met de auto gaan, bijvoorbeeld, voor het weekend naar Suzdal, brengt mijn moeder het hele gezin op de oren: de dochter is vertrokken, hoe ze er zijn, hoe ze zullen rijden … ergens 43 oproepen van haar gaan Naar mijn telefoon. ik maak geen grapje! Het zou 86 zijn, maar een zus neemt 50% van de slagen, ze leerde op de een of andere manier correct communiceren met haar moeder.

Voor het nieuwe jaar, toen ik weer op het punt stond om te scheiden, en mijn moeder – “om het graf in te rijden”, gaf mijn zus me een handgemaakt bord met de inscriptie: “Begin te doen wat je wilt, niet anderen”. Maar ik weet niet wat ik wil, wat ik leuk vind en wat – nee. Ik leef nog steeds in mij dat alleen mijn moeder weet hoe hij correct moet.

Ik realiseer me duidelijk mijn afhankelijkheid van haar en het feit dat ik haar trappen nog meer nodig heb dan aanmoediging. Hoe kan ik eraf komen? Hoe je uit een familienest valt en niet doden?

“Verlies van communicatie met haar dochter betekent voor de moeder het verlies van de betekenis van het leven”

Maria Moshkova-Gestalt-therapeut

Wat Christina ervaart, wordt een ontheemde scheidingsproces in de psychologie genoemd. Ze begrijpt zichzelf niet en blijft zich op haar moeder concentreren als een bron van de meest trouwe kennis over zichzelf. Zoals in de kindertijd. Maar vanwege het feit dat Christina al lang een volwassene is geworden, is haar moeder niet in staat om ‘correct’ te raden wat de dochter precies nodig heeft. Als gevolg hiervan voelt de heldin totale ontevredenheid over haar eigen leven.

Ik ben er zeker van dat Christina zal slagen als ze zichzelf opzettelijk het doel stelt om zichzelf en haar behoeften beter te begrijpen. Dit is een volledig opgeloste taak die moeite vereist. Bijvoorbeeld regelmatige antwoorden op de vraag: wat ik nu wil? Hoe vaker deze vraag in de interne ruimte klinkt, hoe meer kans dat verschillende antwoorden er op zullen verschijnen.

Je kunt beginnen met eenvoudige dingen – “wat wil ik van eten”, of “welke film wil ik nu bekijken”? Het belangrijkste is om de vaardigheid te vormen om naar jezelf te luisteren, om je behoeften op te merken. Om dit probleem op te lossen, kunt u ook hulp zoeken bij een therapeut, zodat het proces sneller en efficiënter gaat.

Bovendien wil ik opmerken dat scheiding een moeilijk proces is voor beide partijen. Christina’s moeder is hoogstwaarschijnlijk erg bang door haar vertrek uit het ‘familienest’, omdat de betekenis van haar hele leven gericht is op haar dochter. En het verlies van communicatie ermee betekent voor de moeder het verlies van de betekenis van het leven. In een dergelijke situatie is het raadzaam om niet te plotselinge bewegingen te maken, waardoor het gezin wordt verlaten. Geef jezelf en de ouders voldoende tijd om te wennen op een groeiende afstand, en vooral – streven naar liefde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *