Brain Work is een mysterieus en opvallend proces dat wetenschappers met interesse onderzoeken. Soms zijn hun conclusies erg onverwacht. Profireler Alexei Filatov verzamelde enkele van de beschreven cognitieve vervormingen en vertelde hoe ze worden gebruikt door manipulators.

Ze zeggen dat Arthur Conan Doyle geloofde in spiritisme toen het medium een ​​sessie van communicatie met zijn dode zoon regelde. Zijn vriend Harry Gudini liet de schrijver zien dat dit niets meer is dan een focus. Maar na de demonstratie kwam de schrijver een paradoxale conclusie: Gudini is ook een medium!

Wat er gebeurde met Conan Doyle, wetenschappers noemen de cognitieve vervorming: de auteur van de rechercheurs was vertrouwen in het bestaan ​​van “die wereld” en vond een bevestiging hiervan in de nieuwe kennis. Vervorming ontstaat omdat de hersenen beslissingen neemt in de omstandigheden van gebrek aan tijd, kennis, of, omgekeerd, wanneer er teveel informatie is.

Hieronder staan ​​slechts enkele van de bijna 200 beschreven cognitieve vervormingen, waarvan de kennis in werk niet alleen ‘psychics’ wordt gebruikt, maar ook van verschillende soorten manipulators.

Hoe selecteren we de belangrijkste informatie?

Te veel informatie omringt ons, deze moet altijd worden gefilterd en we zijn niet op zoek naar eenvoudige manieren.

Het is gemakkelijker om waar te nemen wat er al in het geheugen is, en wat constant wordt herhaald.

Deze luiheid van de geest is een onschatbare vondst voor manipulators. Wetenschappers hebben ten minste 12 fenomenen beschreven die bij dit principe zijn geassocieerd. Mensen met veel vertrouwen en sympathie hebben betrekking op wat ze meer informatie hebben. Daarom krijgen zelfs die bedrijven die het nodig hebben advertenties. De negatieve kant is dat herhaalde leugens waar kunnen zijn in de perceptie van een persoon. Het maakt niet uit of er werd gezegd over het nieuwe model van een smartphone, vloeibare soap of een presidentiële kandidaat.

Vreemd en grappig herinnerd zich beter.

De hersenen zijn geneigd om het belang van verbazingwekkende fenomenen te overschatten. En daarentegen mist de verwachte of gewone informatie. Daarom worden foto’s in presentaties, adverteren met vreemde helden, dingen van ongebruikelijke maten en vormen door ons beter onthouden.

Nieuwe informatie wordt geëvalueerd in de context van de vorige ervaring.

De werking van fenomenen zoals de ankering, het effect van contrast, het effect van fraiming is hiermee geassocieerd. Ze laten ons informatie waarnemen, afhankelijk van de context.

Als u wordt verteld over het verhogen van de prijzen met 15%, en nadat de kosten van de service slechts met 5%zullen stijgen, lijkt de verandering onbeduidend. Dit effect wordt bijvoorbeeld gebruikt, bijvoorbeeld de stadsautoriteiten, eerst beangstigend met transcendentale tarieven voor parkeren, en later de prijs “verlagen” tot het niveau, dat oorspronkelijk door hen werd bedacht. Wat denkt de stadsbewoner?? ‘Ze hebben naar ons geluisterd!””

Alleen wat wordt bevestigd door onze overtuigingen wordt waargenomen.

Dit is een van de gevaarlijkste manipulaties. Standaard, het negeren van uitstekende meningen betekent immers in je eigen versterken, zelfs als het zich vergist. Het is moeilijk om je een republikein voor te stellen die plotseling naar het kamp van de Democraten verhuisde, of een overtuigd voorstander van homeopathie, die de argumenten over haar nutteloosheid accepteerde. Merken gebruiken hetzelfde en beginnen te manipuleren wanneer het publiek hen onkritisch waarneemt. Maar zelfs als de consument twijfelt aan de keuze, zullen de hersenen hem ‘kalmeren’ en argumenten vinden voor het kiezen van ‘met terugwerkende kracht’.

Tegelijkertijd is het tegenovergestelde waar. Als iets ooit mensen heeft ingesteld, zullen weerlegingen nutteloos zijn. Als je bijvoorbeeld eenmaal in je favoriete restaurant bent vergiftigd, zul je er niet meer heen gaan. Deze vervorming wordt verklaard door de vertekening van bevestiging, een systematische consistentiefout, een fout van selectieve perceptie en andere effecten.

Hoe u een gebrek aan kennis kunt compenseren?

Slechts een deel van de kennis van de wereld is voor ons beschikbaar, maar we streven er ook naar om een ​​logische betekenis aan hen te geven. Waar het brein mee kwam?

Informatiekloven zijn gevuld met stereotypen, generalisaties en speculaties.

Wanneer er niet genoeg informatie is, begint de hersenen te raden of verwijst naar wat heeft geleerd van “verdiende vertrouwen van bronnen”, zoals de meningen van “meerderheid” of autoriteiten. Dit is hoe dit gebeurt bij de Amerikaanse verkiezingen, waar de voorverkiezingen vele maanden worden uitgerekt. Inwoners van de laatste staten zien hoe Amerikanen in het hele land hebben gestemd, en de kans dat ze aan de kant van de winnende kandidaten zullen staan, is erg hoog.

Zelfs de meest rationele van ons komt de magie tegen van de woorden “nummer 1 in Rusland” of “het kiezen van de beste tandartsen”. En de informatie die het product gebruikt, een goed bekende acteur of blogger (het effect van duiken op autoriteit) zal ons volledig overtuigen dat het product intelligent is.

Een

cialis kopen

ander privé -voorbeeld is het effect van de Chirlider, waardoor mensen die in het team zijn aantrekkelijker voor ons lijken. Daarom zijn Cobranding -projecten zo succesvol. Extreme drinkt misschien niet altijd Red Bull, maar de vermelding van de merk Energy veroorzaakt foto’s van sportevenementen die actieve jongeren verenigen. Meer merken – meer vertrouwen.

Herinneringen worden onderworpen aan bewerking.

En dit is een groot veld voor manipulaties, omdat anderen ook kunnen bijdragen aan het verschijnen van valse herinneringen met ons. Versterking van dit met het effect van “roze retrospectie”, manipulatoren gebruiken oude foto’s, nostalgische verhalen, ontwikkelen producten “zoals in de kindertijd”, volgens Gost. Roze retrospociatie maakt de negativiteit van het verleden glad en laat het beste achter dat toen was.

Je moet snel handelen

De wens om onmiddellijk te handelen onder invloed van een beperkte tijd.

We zullen snel handelen, en cognitieve vervormingen zullen ons in staat stellen te denken dat we de loop van de dingen beïnvloeden. Dus, handelen onder invloed van het effect van heuristieken van het huidige moment, willen we geen plezier of voordeel uitstellen en zijn we klaar om in te stemmen met minder aantrekkelijke voorwaarden, maar “op dit moment”. Daarom wenkt een magneet vandaag een korting van 50%, zelfs als het in een week 70% wordt.

De prioriteit is de voltooiing van gevallen die al tijd hebben besteed.

Dit helpt ons om tot het einde te brengen, zelfs als er steeds meer redenen zijn om zich over te geven. Ontwerpmanagers vechten voor een hopeloos project, niet merken dat ze al lang werken. In marketing wordt een van de meest onthullende fenomenen van deze vervorming het “Ikea -effect” genoemd: we veel meer dan het meubilair dat met onze eigen handen werd verzameld dan die in de voltooide vorm.

In voorwaarden naar keuze wordt de voorkeur gegeven aan de minst risicovolle optie.

Leg het voorbeeld van het “aaseffect” uit. Manipulators gebruiken het vaak om een ​​”keuze zonder keuze” te geven aan mensen met een rationeel mind magazijn. Dit effect werd beschreven door Itamar Simonson, die tijdens het experiment suggereerde dat de deelnemers een van de twee modellen van de Schreders kiezen. Model “A” kost $ 56,95 en mocht 7 vellen tegelijk omgaan. Model “B” voor $ 74,54 – met 10 vellen. Als gevolg hiervan maakte de keuze voor het model “B” 21% van de deelnemers aan het experiment. In een andere variatie van het experiment werd het “C” -model geïntroduceerd. Het was duurder en effectiever dan het “A” -model, en duurder, maar minder productief dan het “B” -model. Met de komst van de derde optie nam het aandeel van degenen die het “B” -model kozen nog meer toe – tot 36,2%. Dat is de reden waarom in McDonald’s of Starbax het “standaard” -drankje in volume een grote, eenvoudige persoon in andere omstandigheden is, zal hem niet afmaken. Maar op deze manier vervangen bedrijven het concept van de standaard in ons hoofd.

Wat uiteindelijk?

Met behulp van cognitieve vervormingen, beschermt de hersenen ons met succes tegen overbelasting, helpen om snel beslissingen te nemen en het belangrijkste te benadrukken. Het is belangrijk om te onthouden welke fouten zijn in deze beslissingen. Onze conclusies op basis van perceptie kunnen oneerlijk, niet -constructief zijn, we kunnen de belangrijke en onnodig focus op negatieve ervaring negeren. Dit gedrag beschrijft bijna tweehonderd effecten en fenomenen van foutieve perceptie en verwerking van informatie. En iedereen is zonder uitzondering aan hen onderworpen. Wetende hoe de hersenen werken, zul je liever degenen vinden en stoppen die je proberen te manipuleren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *